VIL persbericht: VIL Safe Warehouse app maakt logistieke werkomgevingen veiliger

 

De logistieke sector is prominent aanwezig in de top tien van sectoren met de ernstigste ongevallen. Nieuwe technologieën, zoals o.a. wearables, personendetectie en botspreventie, kunnen de risico’s echter aanzienlijk helpen verminderen. VIL ontwikkelde in het project Safe Warehouse een app die de voor- en nadelen van deze technologieën met elkaar vergelijkt en bedrijven helpt de juiste oplossingen te kiezen, afgestemd op de specifieke noden van het bedrijf en de werknemers.

De meest voorkomende risico’s in magazijnen zijn beknellingen, struikelen, vallende ladingen en ongevallen met interne transportmiddelen. Het aantal ernstige arbeidsongevallen komt in meer dan 70 % van de gevallen voor bij medewerkers die minder dan vijf jaar in dienst zijn. De helft van deze ongevallen gebeuren zelfs tijdens het eerste werkjaar. De resultaten van het VIL-project Safe Warehouse tonen echter aan dat het gebruik van nieuwe technologieën hier verandering in kan brengen.

Meer veiligheid met de VIL Safe Warehouse app
De online Safe Warehouse app, die VIL binnen dit project ontwikkelde, vergelijkt op een overzichtelijke manier de voor- en nadelen van technologische oplossingen die de veiligheid in het magazijn kunnen verhogen.

Deze oplossingen omvatten negen categorieën: automatisatie, bewustwording, botspreventie, flow management, handling ondersteuning, dynamische signalisatie, wearables, personendetectie en snelheidsreductie.

Veiligheid en veiligheidsgevoel nemen toe
VIL voerde praktijktesten uit bij Delhaize, Mainfreight en Molenbergnatie. Bij Delhaize werd dynamische signalisatie uitgetest onder de vorm van voetpadprojecties en ledborden. De magazijniers van Mainfreight die in Oostende alleen werken, gingen aan de slag met slimme wearables die via verschillende sensoren de locatie, het gedrag en gevaarlijke situaties kunnen detecteren zodat derden gewaarschuwd worden indien zich een ongeval/incident voordoet. Molenbergnatie ging na of AI-algoritmen personendetectie in de magazijnen van de Antwerpse haven kunnen helpen verbeteren.

Dit project heeft ons duidelijk gemaakt dat de technologische ontwikkelingen in dit vakgebied razendsnel gaan. Het project en de testen met AI-camerasystemen hebben ons daarbij laten zien dat er in de markt al heel wat potentieel zit wat betreft dit type systemen. Een potentieel dat ook onze medewerkers hebben opgemerkt. De geteste systemen helpen actief bij het vermijden van ongevallen en geven daarmee een verhoogd veiligheidsgevoel. De opportuniteiten en kansen die tijdens dit project gecreëerd werden, hebben ons ervan overtuigd om de ingeslagen weg verder te zetten en bijkomend te investeren in technologie ter preventie van arbeidsongevallen. Het praktische karakter en de uitwerking zal ook andere bedrijven aanmoedigen om mee op deze kar te springen”, aldus Dominick Huybrechts, SHE manager Safety, Health and Environment bij Molenbergnatie.

De resultaten toonden aan dat zowel de veiligheid als het veiligheidsgevoel sterk toenemen door de inzet van deze technologische oplossingen. Afhankelijk van het gekozen systeem varieert de kostprijs, maar het mag daarbij geen excuus zijn dat omwille van het prijskaartje veiligheid op de werkvloer onder de mat geveegd wordt.

Projectdeelnemers: Atlas Copco, Barry Callebaut, Delhaize, Eutraco, Gheys, H.Essers, Logflow, Lopos, Mainfreight, Molenbergnatie, Visual Safety en Motrac.

Projectpartner: imec.

Dit project wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid.

EINDE VAN HET PERSBERICHT


VIL
VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector en sinds 1 januari 2017 erkend als Speerpuntcluster Logistiek. VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid. Als ledenorganisatie brengt VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar, zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT-, engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.

CONTACTINFORMATIE
Gunther Storme
Projectleider
gunther.storme@vil.be
GSM: + 32 476 98 49 24

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
GSM: +324 94 34 01 63


Over de samenwerking met VLAIO
Meer starters, meer blijvers, meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en de clusters willen samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren. Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt samen met haar clusterpartners de krachten en middelen. VIL is de speerpuntcluster voor logistiek.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL