Sierteeltsector kan jaarlijks 3,2 miljoen euro besparen dankzij de logistiek

Het water staat de Vlaamse sierteeltsector aan de lippen: de productiewaarde stagneert, de concurrentie neemt fors toe en de energieprijzen schieten door hun serredaken. De circa 600 kleine familiale bedrijven proberen alvast hun logistieke kosten te beheersen via kleinschalige en dus versnipperde oplossingen.
In samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) berekende VIL dat een samenwerking op logistiek vlak de sector jaarlijks 3,2 miljoen euro besparingen kan opleveren. Met het Florlog-project, dat op 18 oktober 2022 van start gaat, zal VIL een innovatief, gedigitaliseerd logistiek samenwerkingsmodel ontwikkelen dat de Vlaamse sierteeltsector wendbaar maakt voor de toekomst.

Bloemen en planten, bestemd voor een groothandelaar of bloemenwinkel, worden in verspreide slagorde aangevoerd. De retourlogistiek van de herbruikbare rolkarren gebeurt navenant. Het herbekijken van deze logistieke inefficiënte logistieke flow kan de Vlaamse sierteeltsector aanzienlijke besparingen opleveren indien ze niet meer individueel aangepakt wordt.

Optimaal samenwerkingsmodel en vernieuwende e-commercetool
VIL zal een samenwerkingsmodel bouwen dat de optimale logistieke flow uitwerkt en de baten hiervan voor de hele sierteeltsector in kaart brengt. Een neutraal platform zal de logistieke vraag en aanbod matchen en de gebruiker de mogelijkheid bieden om stockbeheer, transportplanning, verkoop en traceerbaarheid te beheren in een papierloze omgeving.

Gekoppeld hieraan wordt een tool ontwikkeld waar iedere specifieke speler zijn logistieke flow en bijhorende kosten kan inbrengen, zodat de baten van dit nieuwe model voor zijn bedrijf onmiddellijk zichtbaar worden.

“Het is belangrijk dat we als telers meer samenwerken, ook op logistiek vlak. Dat is niet enkel goed voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu”, aldus Filip Goossens, zaakvoerder sierteeltbedrijf André Goossens en voorzitter AVBS, beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening.

Ook e-commerce, nauwelijks aanwezig bij de Vlaamse sierteeltsector maar wel bij de concurrentie in de buurlanden, zal in dit model en de tool een prominente plaats krijgen.

Confidentialiteit verzekeren
Doeltreffend samenwerken en de goederen bundelen met die van de concullega’s en op die manier de logistieke flow optimaliseren, kan enkel werken indien bepaalde gegevens worden gedeeld. “Ook dit wordt een belangrijk onderdeel van het Florlog-project: welke essentiële informatie is nodig om deze optimalisatie te doen slagen, welke vertrouwelijke informatie beschermen we voor derden en op welke manier?”, vertelt projectleider Dirk De Vylder.

Praktijktesten
Het Florlog-project houdt eveneens in dat VIL een digitaal supply chain platform zal ontwerpen en uitbouwen, waarmee bovenstaand model en tool in de praktijk bij enkele bedrijven zullen kunnen uitgetest worden.

Projectdeelnemers: André Goossens, AVBS (beroepsvereniging Vlaamse sierteelt en groenvoorziening), Bloemen J. Verbeeck, Belgische Tuincentra Vereniging, Famitrans, John De Wilde, Leybaert, Plantor, Plant Select, PlantsOnCloud, POM Oost-Vlaanderen, Trans-IT, Vermeer Groen Logistiek (Van der Slot), ZF-Transics

Projectpartner: Proefcentrum voor Sierteelt

Dit project wordt mee ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid.


Contact

Dirk De Vylder
Projectleider
dirk.devylder@vil.be
Gsm: + 32 479 04 71 81

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
Gsm: +32 494 34 01 63

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL