Serieuze tijdswinst bij lossen en laden dankzij integratie realtime data in dynamisch slotboekingssysteem

Bedrijven en consumenten verwachten steeds meer dat producten snel, flexibel en betrouwbaar worden geleverd. Verlies- en wachturen bij magazijnen en distributiecentra zijn daardoor nu nog meer uit den boze dan ooit tevoren. Daarom heeft VIL met het project OptiPlan nagegaan wat de mogelijkheden zijn om de planning voor het laden en lossen te optimaliseren door realtime data te integreren in een dynamisch slotboekingssysteem.

Op die manier wil VIL het aantal wachturen en extra gereden kilometers beperken en tegelijkertijd ook de vlotte en efficiënte doorstroming van vrachten bij distributiecentra en magazijnen realiseren. Een win-win dus, zowel voor de transporteurs als voor de verladers en retailers.

Laden en lossen verloopt niet altijd op wieltjes

Het inplannen en vervolgens verwezenlijken van afspraken voor laden en lossen verloopt niet altijd even vlot, vooral vanwege allerhande, dagelijkse onvoorspelbare factoren. Sommige verladers gebruiken een statisch slotboekingssysteem waarin de transporteurs een dag op voorhand een slot kunnen inboeken om te lossen en/of te laden. Andere verladers gebruiken geen boekingssysteem.

Bovendien zijn bestaande systemen vaak niet op elkaar afgestemd. Uiteenlopende dataformaten en communicatiesystemen maken een vlotte systeemintegratie tussen de verschillende toepassingen quasi onmogelijk, zeker als er meerdere bedrijven bij betrokken zijn.

Het gevolg? Lange wachttijden en soms zelfs een dag verlies voor de transporteurs enerzijds en extra werk voor de magazijnmedewerkers anderzijds, met stress bij alle betrokkenen er bovenop.

Tijdswinst via dynamisch platform met realtime data

Recent VIL-onderzoek toont aan dat vrachtwagens gemiddeld 52 minuten te vroeg zijn, terwijl anderen door bv. file of lange wachttijden bij een vorige afspraak te laat komen.

De applicatie die bij OptiPlan ontwikkeld en uitgetest werd, gebruikt realtime data uit bv. de GPS-systemen in de verschillende vrachtwagens om ETA’s (‘Estimated Time of Arrivals’) te berekenen. Met deze realtime data kunnen vroegtijdig onhaalbaarheden en opportuniteiten gedetecteerd worden. Slots van vrachtwagens die te vroeg of te laat zullen aankomen, worden dynamisch aangepast. Dit kan zowel door ‘swaps’ – slots die onderling gewisseld worden – maar ook door het verschuiven van een afspraak naar een slot dat nog niet is ingenomen. Daardoor wordt veel tijd gewonnen bij het lossen en laden.

End-to-end aanpak met win-win voor alle partijen

Realtime data slim aanwenden om de planningen van de in- en uitgaande transporten bij verladers dagdagelijks dynamisch te optimaliseren en verloren tijd te vermijden, zorgt voor een win-win voor alle partijen.

De transporteur moet met minder verliestijden afrekenen. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen volgens Nick Vercruysse, Transport Manager bij Lux Logistics: “Door het dynamisch opvolgen en bijsturen van de slotplanning, worden nodeloze wachttijden vermeden. Daardoor kunnen we niet alleen onze vrachtwagens en chauffeurs optimaal inzetten, het vermijdt ook onnodige stress bij onze chauffeurs en kantoormedewerkers.”

De verdeler of retailer heeft dan weer meer zekerheid dat de goederen op de afgesproken dag worden gelost en/of geladen, waardoor hun betrouwbaarheid naar klanten toe wordt versterkt. Johan Goossens, Head of Department Central Inventories bij Colruyt Group vult aan: “Bij een statische planning en zonder volledige integratie van de plannings- en opvolgingssystemen van alle betrokken partijen, ontstaan er langere wachtrijen met vrachtwagens. Het dynamisch aanpassen van de planning op basis van de dagdagelijkse realiteit reduceert niet alleen deze wachtrijen maar doet tevens de veiligheid in en rond de sites toenemen. Daarnaast elimineert ze onnodige stress bij de chauffeurs en onze logistieke medewerkers.”

 

Ontdek ook onze video die illustreert hoe het dynamische slotboekingssysteem op basis van realtime data zorgt voor tijdswinst bij het lossen en laden. 

 

 

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL