Laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets

Met het Sharing Logistics-project heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.

Onderbenutte zaken delen in plaats van alles zelf individueel aan te kopen? Het lijkt de logica zelf. Maar …

Mentaliteitswijziging en vertrouwen noodzakelijk

Uit een bevraging blijkt dat één van de belangrijkste belemmeringen voor bedrijven om over te stappen op een deeleconomie-model de eigen ingesteldheid is. Een mentaliteits-verandering is nodig om over te schakelen van eigendom naar gebruik van middelen. Een andere cruciale factor om van dit deelplatform een succes te maken, is vertrouwen.

Binnen het Sharing Logistics-platform wordt op meerdere vlakken op betrouwbaarheid ingespeeld: enkel bedrijven kunnen registreren, men kan een groep opzetten waarin enkel ‘Trusted partners’ worden uitgenodigd, de transacties worden alle op een veilige manier bijgehouden, …

“Om het administratieve proces te vereenvoudigen,” aldus Sophie Delannoy, VIL-projectleider,“werd er ook een contracttemplate opgemaakt voor ‘bruikleen’, plus een checklist, waarin heikele punten als schadegevallen, laattijdige teruggave en verzekeringsaspecten worden aangeraakt.”

Sophie Delannoy, VIL-projectleider, licht de voordelen van het platform toe tijdens het slotevent Sharing Logistics

 

Matching van vraag en aanbod

Het Sharing Logistics-platform – data-driven en integreerbaar met de eigen ICT-systemen – werkt volledig op basis van vraag en aanbod. Een zoekfunctie binnen het platform en een wekelijkse e-mail met een overzicht van beschikbare en gewenste assets en diensten, vereenvoudigen het matchen van vraag en aanbod.

Op die manier wordt de deeleconomie voor de logistieke sector werkelijkheid. “De toepassing van het deeleconomie-principe op logistieke assets schept heel wat mogelijkheden voor ons als groeionderneming. We verwachten via dit VIL-deelplatform de flexibiliteit te verkrijgen die we hard nodig hebben in onze groei en niet economisch verantwoord kunnen realiseren via de klassieke huurkanalen”, aldus Serge Gregoir, CEO Eutraco.

VIL roept de bedrijven op het Sharing Logistics-platform minstens te testen en nadien actief te gebruiken. Het werd ontwikkeld voor de bedrijven, die er thans mee aan de slag kunnen gaan. Dat kan heel eenvoudig via de ‘Deelnemen’-knop op het Sharing Logistics-platform.

 

 

Het Sharing Logistics-platform maakt delen van logistieke assets een stuk eenvoudiger

 

Dit project wordt mee ondersteund door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Projectdeelnemers: ADZ, Bright Logistics, Eutraco, POM Antwerpen, Quares Consulting & Product Development en Still.

Partner: HoWest

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL