Persbericht: Social Distancing Alarms – VIL publiceert bevindingen van 1000 testresultaten

Social Distancing Alarms kunnen medewerkers in een logistieke omgeving helpen om op een veilige afstand van elkaar te werken. Dit blijkt uit de duizend testresultaten die VIL verwerkte van 230 bedrijven. De toestellen van de geselecteerde leveranciers in de VIL-testkit functioneren goed bij ‘face-to-face’ medewerkers. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits is tevreden dat VIL de verschillende initiatieven en partners heeft samengebracht om innovatie te stimuleren: “de rol van VIL is om innovatie aan te moedigen en hun bedrijven ermee kennis te laten maken; met de Social Distancing Alarms hebben ze heel effectief de brug weten te slaan tussen innovatie en het concrete gebruik op de werkvloer.”

Sinds de coronapandemie komen in een versneld tempo toestellen op de markt om de veilige afstand van 1.5 meter op de werkvloer te kunnen bewaren. Deze social distancing alarms meten via o.a. ultrabreedbandtechnologie (UWB) de afstand tussen personen en geeft een (geluid, tril en/of licht) signaal als ze te dicht bij elkaar komen. VIL maakte het met het project Social Distancing Alarms mogelijk voor bedrijven om deze toestellen snel en gratis te testen.

Vijf verschillende toestellen getest in logistieke omgeving

Alle Vlaamse bedrijven met logistieke operaties kregen de mogelijkheid om, zolang de voorraad strekte, via VIL of hun belangenfederatie een gratis testkit bij VIL te bestellen. In totaal werden 230 testkits, met toestellen van vijf verschillende leveranciers (Flanders Make, Lopos, Crescent/Option, Rombit en Pozyx) verstuurd naar bedrijven doorheen heel Vlaanderen en verspreid over diverse sectoren en type operaties.

Succesvol maar aandachtspunten

De testperiode van zes weken leverde meer dan 1000 testresultaten op. De bevindingen tonen aan dat met de social distancing trackers werknemers in staat zijn om de vereiste veiligheidsafstand te bewaken.  De belangrijkste invloed op de werking van de toestellen is de onderlinge positie van de werknemers. Wanneer zij elkaar ‘face to face’ benaderen of samenwerken, functioneren deze toestellen correct. De toestellen zijn echter niet ideaal om operatoren ‘side by side’ te laten samenwerken en zijn niet geschikt voor het ‘back to back’ werken. In dergelijke omstandigheden wordt de meting deels of volledig geblokkeerd door het lichaam van één of beide personen.

Door de ondernemers zijn ook verbeteringspunten geopperd op het gebied van gewicht, grootte, draagvorm, instelbaar geluid en vibratiesterkte, uitschakelmodus en batterij-autonomie (afhankelijk van het geteste model). De aandachtspunten en voorkeur variëren afhankelijk van de bedrijfssituatie en de technische staat van de toestellen op het moment van de testen.

Algemeen worden de trackers positief beoordeeld, met Rombit in pole position. Er is een vrij hoge bereidheid bij de gebruikers om, afhankelijk van de prijs, deze toestellen ook in te zetten in de dagelijkse activiteiten.

Het volledige rapport, enkele bedrijfsfilmpjes van gebruikers én de nieuwe marktontwikkelingen zijn publiek beschikbaar via https://vil.be/project/vil-testkit-social-distancing-alarms/.

“De geformuleerde verbeteringsmogelijkheden komen niet als een verrassing”, aldus Dirk Jocquet, projectleider bij VIL. “De meeste geteste toestellen zijn immers nog geen eindproducten. De leveranciers zullen de feedback van dit grootschalig experiment verwerken in hun nieuwe versies van de toestellen om nog beter te voldoen aan de marktbehoefte en functioneel uitbreiden met contact tracing mogelijkheden, logging van data (aantal overschrijdingen, aantal alarmen, …) met bijhorende dashboards,… om werknemers coronaproof aan de slag te laten gaan”.

Snel en professioneel VIL-initiatief krijgt veel appreciatie

Met dit project steunt VIL de sector om corona-restricties in de logistieke operaties efficiënt aan te pakken, en de tweede en eventueel derde golf de baas te blijven. Natuurlijk is het bewaren van social distancing maar een stukje van de puzzel. Maar het is wel een cruciaal stukje, waarvan de appreciatie door de deelnemende bedrijven getuigt van de toegevoegde waarde van dit initiatief.

Lieven De Ketele, Technical Section Head bij P&G: “Voor ons was de test een openbaring en we zijn heel tevreden met dit initiatief van VIL en VLAIO en met de professionele organisatie. In de gegeven moeilijke omstandigheden was het voor individuele bedrijven volstrekt onmogelijk dit zo snel en degelijk te organiseren.  We hebben geen weet van dergelijke schaal initiatieven eender waar in de wereld. Ook intern zijn er wel wat monden opengevallen dat zo iets op zo’n snelheid met zoveel lokale technologiebedrijven samen kan op een professionele en wettelijk conforme manier. Meer dan petje af voor dit!”

Dit initiatief van VIL, met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), kwam snel op gang, kort na de oprichting van de Logistics Resilience Task Force, waarin VIL coördinator is.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Het initiatief van VIL is een mooi voorbeeld van innovatie en samenwerking in Vlaanderen tijdens deze corona crisis. We hadden verschillende bedrijven die deze toestellen hebben ontwikkeld en via onze speerpuntcluster VIL werden die ook in bedrijven getest zodat ze verder geoptimaliseerd kunnen worden. Ik ben dan ook tevreden dat het onderzoek en de innovatie in Vlaanderen, zo snel de weg heeft gevonden naar de markt.”

EINDE VAN HET PERSBERICHT

 

CONTACTINFORMATIE

Dirk Jocquet
Projectleider
GSM: 0485/88 81 03
dirk.jocquet@vil.be

Liesbeth Geysels
Algemeen Directeur
GSM: 0475/41 57 23
liesbeth.geysels@vil.be

 

Over de samenwerking met VLAIO

Meer starters, meer blijvers, meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en de clusters willen samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren. Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt samen met haar clusterpartners de krachten en middelen. VIL is de speerpuntcluster voor logistiek.

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL