PERSBERICHT: VIL ontwikkelt blockchain software pakketten voor logistieke bedrijven

Binnen het lopende project ‘Blockchain in Supply Chains’ ontwikkelt VIL twee op blockchaintechnologie gebaseerde softwarepakketten voor de logistieke sector. Deze software wordt ontwikkeld en getest in samenwerking met de projectdeelnemers en als open source toepassing ter beschikking gesteld aan het einde van het project in november 2019.

In een eerste applicatie wordt een track-&-trace-systeem gebouwd voor het opvolgen van containers en opleggers in het multimodaal transport. Daarbij worden zowel data uit bedrijfssystemen als IoT-data van de slimme transportunits opgeladen in de blockchaintoepassing. Om de data-integratie te maximaliseren wordt een ruim scala aan interfaces gebouwd. VIL wil immers bedrijven maximaal faciliteren bij het delen van data in deze ketenwijde toepassing. De applicatie zal door grotere transparantie van de multimodale routes zorgen voor accurate ETA-informatie, die bedrijven toelaat om hun activiteiten beter te plannen en te optimaliseren.

De tweede applicatie voorziet een digitaal transportdocument voor het gecombineerd weg-spoor vervoer. De blockchaintoepassing kan de CMR- en CIM-vrachtbrieven vervangen in het multimodale traject. Door middel van laagdrempelige data-integratie met bedrijfssystemen wordt de administratieve last bij de overgang van weg naar spoorvervoer en vice versa tot een minimum herleid.

Beide applicaties worden ontwikkeld in samenwerking met twee Antwerpse startups, Ledgit en Dockflow. Ledgit staat in voor de ontwikkeling van de applicaties, terwijl Dockflow het project in zijn geheel begeleidt.
Voor de IoT-aspecten van het project werkt VIL samen met de Karel de Grote Hogeschool, campus Hoboken.

Live testen
VIL zal vanaf juli 2019 de software live testen op verschillende multimodale routes. Bij afloop van het project “Blockchain in Supply Chains”, voorzien in november 2019, zullen beide applicaties als open source software ter beschikking worden gesteld van de ruime logistieke sector.

Bij VIL beschouwen we datadeling in de supply chains als een prioritair werkpunt voor de logistieke sector. Blockchain wordt gezien als een beloftevolle technologie in dit verband. Met het project “Blockchain in Supply Chains” willen we in de praktijk testen wat de meerwaarde van blockchain kan zijn. Ook de technische en juridische aspecten en de mogelijke toepassingen in verband met certificaten worden in het project verder onderzocht. We hopen dat na afloop van het project logistieke bedrijven en software bouwers de applicaties verder zullen ontwikkelen en integreren met hun bestaande systemen. Op die manier dragen we met onze projecten actief bij aan de digitalisering van de logistieke sector in Vlaanderen”, aldus Eric Verlinden, Manager Transitiedomeinen bij VIL.

Projectdeelnemers: Aertssen Group, Atlas Copco Airpower, BCTN Meerhout, bpost, Colruyt Group, DP World Antwerp Holding, H.Essers Systems Company, Gosselin Forwarding Services, Lineas, Molenbergnatie, Oracle, Randstad Group Belgium en Vinçotte.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.


EINDE VAN HET PERSBERICHT

11/12/2018 – VIL persbericht – VIL ontwikkelt blockchain software pakketten voor logistieke bedrijven

Contact

Eric Verlinden
Projectleider
Tel: 03/229.05.33
GSM: 0477/33.67.68
eric.verlinden@vil.be

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
GSM: 0494/34.01.63
stephanie.florizoone@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL