PERSBERICHT: “Zet Internet of Things in om stadslogistiek te verbeteren”

Project Intello City van start

De groei van e-commerce zet onverminderd door, net als de verstedelijking. Dit betekent: meer thuisleveringen, meer leverlocaties, meer retouren en dus meer bestelbusjes in intensief bewoonde gebieden. De vraag naar een zo efficiënt mogelijke stadslogistiek is meer dan ooit actueel. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) start vandaag met het project ‘Intello City’ om te onderzoeken of het Internet of Things kan helpen om de goederenlogistiek in een stad zo slim mogelijk te organiseren. Het VIL werkt voor dit project samen met drie steden (Antwerpen, Leuven en Mechelen) en zes bedrijven.

Het VIL zoekt uit hoe Internet of Things (IoT) en stadslogistiek elkaar kunnen vinden. Hoe kunnen steden en bedrijven het IoT inzetten om aflevermomenten, -locaties en retours te optimaliseren? Kan dit bovendien leiden tot minder congestie en een grotere klanttevredenheid?

In een ideaal scenario rijdt een bestelwagen de stad binnen en wordt aan de hand van beschikbare informatie via verschillende bronnen (verkeer, parkeerplaatsen, weervoorspellingen, aanbod aan pakketten, andere voertuigen …) zijn route continu aangepast om tijd en beladingsgraad te optimaliseren. De lading van de bestelwagen en nog beschikbare ruimte zijn continu gekend zodat zowel de consument, de logistieke dienstverlener als andere bedrijven hierop kunnen inspelen.

Het Internet of Things kent vele definities en toepassingen. In dit project gaan we duidelijk maken wat het IoT is, hoe het gebruikt kan worden in logistieke toepassingen en wat de voordelen zijn voor bedrijven, steden en consumenten”, licht projectleider Jan Merckx (VIL) toe. “We gaan dit testen aan de hand van concrete cases in de last mile belevering. Hoe kan het IoT zorgen voor een meer betrouwbare en snellere levering, bijvoorbeeld door lockerkasten slimmer te maken? Hoe geraken terugzendingen meer efficiënt de stad uit door gebruik te maken van alle beschikbare data?” aldus Merckx. 

Samenwerking met het living lab ‘City of Things’ in Antwerpen
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met imec, dat reeds faam opgebouwd heeft met ‘City of Things’ in de stad Antwerpen. Binnen ‘City of Things’ wordt de hele stad een labo waarin op grote schaal data verzameld en geanalyseerd worden. Het VIL-project Intello City focust op goederenlogistiek en vormt daarmee een uitbreiding op ‘City of Things’. Het project gaat de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruiken en er zal gekeken worden hoe het geconnecteerd kan worden met de steden Leuven en Mechelen.

“De stad Antwerpen steunt de initiatieven die van Antwerpen een living lab maken op gebied van IoT. Intello City is een boeiend project waarbinnen we testcases kunnen uitwerken rond stedelijke logistiek en waarmee we Antwerpen verder op de kaart kunnen zetten als internationale ‘smart city’”, vertelt Laura Tavernier, consulente mobiliteit van de stad Antwerpen.

Negen deelnemende bedrijven en overheden: bpost, GLS Belgium Distribution, Procter & Gamble, Proximus, Samsonite, WDP en de steden Antwerpen, Leuven en Mechelen.

kick-off-intello-city2

EINDE VAN HET PERSBERICHT

VIL Persbericht – 8/12/2016 – “Zet Internet of Things in om stadslogistiek te verbeteren”

CONTACTINFORMATIE

Jan Merckx
Projectleider
Tel: 03/229.05.19
E-mail: jan.merckx@vil.be

Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL