Themacafé Kafka in de logistiek

Absurde regeltjes en procedures. Onbegrijpelijke formulieren. Steeds weer dezelfde info invullen op andere documenten. Voor de zoveelste keer een attest of akte of aanvragen… Radio 1 wijdde er recent veel aandacht aan wat burgerzaken betreft. Maar het is ook oh zo herkenbaar in (logistieke) bedrijfssituaties. Op 12 april organiseerde het VIL een themacafé over het thema.

Gastheer Pascal Vranken, COO bij H.Essers, leidde de thema-avond in met een aantal sprekende verhalen uit zijn dagelijkse praktijk. Nadien konden de aanwezigen hun hart luchten en mee discussiëren.

Samengevat: de verschillende kafkaiaanse toestanden in Vlaanderen die de revue passeerden grenzen aan het ongelooflijke. Gaande van CMR documenten die enkel op totaal verouderde en trage dotprinters kunnen uitgeprint worden, over diverse tarieven en facturen voor kilometerheffing in Vlaanderen, Wallonië en Brussel al of niet met of zonder BTW, tot acht verschillende OBU’s en stickers die in de internationale vrachtwagen het zicht van de chauffeur belemmeren, het trieste verhaal van de LZV’s in Vlaanderen en in Wallonië, de drie verschillende vergunningen voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië, de lange wachtlijsten voor de inschrijving van voertuigen in Vlaanderen wegens gebrek aan Vlaamse experten, de regelgeving ADR die om de haverklap wijzigt, of de EPB-eisen die stelselmatig worden gewijzigd voor logistiek vastgoed zodat een gebouw binnen de acht jaar niet meer aan de EPB-voorschriften voldoet.

Het meest pijnlijke is echter de lijdensweg die logistieke bedrijven in Vlaanderen moeten ondergaan om toelating te krijgen om hun gebouwen en activiteiten uit te breiden en meer werkgelegenheid te bieden. Vooral op dit vlak is het ondernemersklimaat in Wallonië of in Nederland veel beter, sneller en efficiënter dan in Vlaanderen. Hier dient snel een oplossing te komen indien logistiek Vlaanderen geen onoverkomelijke achterstand krijgt ten overstaan van onze buurregio’s.

Verschillende aanwezigen vermelden daarnaast op het themacafé dat er binnen afzienbare tijd een gigantisch tekort aan truckers (er is sprake van minstens 10.000 chauffeurs) zal ontstaan door alle “plagerijen, regelneverij en verwijten die deze mensen dagelijks dienen te verwerken”.

Geen al te opbeurend maar toch wel boeiend themacafé met veel discussies en gesprekken. Met bijzondere dank aan de gastheer!

Kafka in de logstiek

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL