PERSBERICHT: VIL wil voedselverlies in logistieke keten verminderen

Vlaanderen moet zich voorbereiden op strengere wetgeving

Te veel voeding gaat verloren in de distributieketen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek is samen met elf bedrijven gestart met het project ‘Fresh Food Logistics’ om na te gaan waar en hoe voedselverlies kan vermeden of verminderd worden door de logistieke keten van verse voeding te optimaliseren.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, belandt 45% van de Europese voedselproductie op de afvalberg. In Vlaanderen wordt het jaarlijks verlies aan voeding in de distributieketen geschat op 116.000 ton. In Frankrijk heeft het parlement in 2015 een wet goedgekeurd om voedselverspilling te voorkomen in de supermarkten. Ook de Europese Commissie neemt de voedselverspilling ernstig en wil tegen 2030 het voedselverlies in de Europese Unie halveren. Vlaamse bedrijven moeten anticiperen op de strengere wetgeving rond voedselverspilling en met het project ‘Fresh Food Logistics’ wil het VIL hen hierbij helpen.

De logistieke keten van verse voeding naar retailers moet geoptimaliseerd worden om voedselverspilling te voorkomen. Het project start met een analyse van de knelpunten bij de deelnemende bedrijven. Wat zijn de kritische punten die aanleiding geven tot voedselbederf in de logistieke keten, van producent tot winkelkassa? Waar zijn de zwakke schakels? Waar liggen de opportuniteiten? De afvalberg door productie of consumptie valt buiten het bereik van dit project.

Het VIL brengt de technologieën en de ondersteunende ICT- en communicatiesystemen om bederf te voorkomen in kaart en analyseert best practices in binnen- en buitenland om een beeld te krijgen van de individuele bedrijfsinitiatieven en de samenwerkingsverbanden tussen bedrijven. Op basis van deze informatie gaat het VIL het ‘ideaal logistiek concept’ opstellen, zowel voor de organisatie (o.a. de processen van forecast en vervaldata) als voor de technologie (voor monitoring van condities in de keten). Ook het kosten-baten plaatje komt aan bod. Tenslotte organiseert het VIL samen met de deelnemende bedrijven enkele praktijktesten waarin technologie en concepten kunnen uitgetest worden. Het project loopt tot februari 2018.

Deelnemende bedrijven
Elf bedrijven nemen deel: Belgian New Fruit Wharf, Carrefour, Delhaize, Groupe Mestdagh, Imperial Meat Products, Kuehne+Nagel, La Lorraine Bakery Group, Retail Partners Colruyt, Special Fruit, Vleeswaren Depuydt (Fermette) en Willis Towers Watson (Gras Savoye).

EINDE VAN HET PERSBERICHT

Naar de projectpagina

pdf_icon

VIL Persbericht – 29 juni 2016 – VIL wil voedselverlies in logistieke keten verminderen

 

CONTACTINFORMATIE

Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL