Nieuwjaarsreceptie

27 januari nodigde het VIL voor de zevende keer leden en partners uit in de Horta in Antwerpen om samen het glas te heffen. Zeven jaren van groei en vooruitgaan.  Als het van het VIL afhangt zal het tij niet keren en volgen na zeven vette jaren geen magere jaren.

De opkomst was indrukwekkend;  meer dan 350 gasten uit diverse sectoren (chemie, pharma, automotive, IT, real estate, …), logistieke dienstverleners, transporteurs, overheidsvertegenwoordigers, belangenverenigingen, universiteiten … allen met een zaak gemeen: passie en interesse voor logistiek.

VIL voorzitter Danny Van Himste verklaarde in zijn nieuwjaarsboodschap de focus van het VIL op ‘slimme logistiek’.

“In 2014 is het VIL in zijn projecten vooral de technologiekaart gaan trekken. Wat kunnen nieuwe technologieën betekenen voor de huidige supply chains? De hoge loonkosten maken dat logistiek Vlaanderen pluimen aan het verliezen is. (…)Verlagen van de loonkosten zal natuurlijk helpen, maar Vlaanderen moet ook zoeken naar oplossingen om de efficiëntie en dus de competitiviteit in de logistiek te verhogen. Technologie kan hierbij helpen. Met deze projecten willen wij voorloper zijn. Nakijken of deze high tech onze bedrijven competitiever maakt.”

“Zijn het ontwrichtende, radicale innovaties die de sector en bestaande business modellen op hun kop zetten?  Je hebt believers en disbelievers als het gaat om ‘disruptive innovation’. Reden voor het VIL om dit als thema op te nemen voor de derde editie van zijn tweejaarlijkse summit rond Supply Chains of the Future, die doorgaat op 29 oktober 2015. Ik heb vanavond de eer en genoegen u in primeur het campagnebeeld voor te stellen.”

Hierna was het woord aan voogdijminister Philippe Muyters, die zijn speech opende over de Fosburyflop. Een volledig nieuwe hoogspringtechniek die de Amerikaanse atleet Dick Fosbury introduceerde op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico.

De Fosburyflop bewijst dat innovatief handelen kan leiden tot topprestaties. En dat is wat we in het bedrijfsleven ook nodig hebben. Wij moeten ergens anders het verschil maken. Iets sexier zijn dan de concurrenten.”

We moeten de troeven van Vlaanderen gebruiken. VIL is voor mij een katalysator die vanuit onze troeven bedrijven helpt de voordelen te valoriseren, over de muur doen kijken en kennis naar de markt te brengen”.

Transversaal en over sectoren heen samenwerken, toegepast onderzoek met en voor bedrijven, triple helix en internationaliseren. De zogenaamde clusterfilosofie is cruciaal voor de minister,  waarvan het VIL een schoolvoorbeeld is voor hem. “Het VIL heeft duidelijk zijn plaats veroverd en verdiend als innovatieplatform voor de logistiek”.

VIL Nieuwjaarsreceptie 20156 VIL Nieuwjaarsreceptie 20157 VIL Nieuwjaarsreceptie 20158 VIL Nieuwjaarsreceptie 20159 VIL Nieuwjaarsreceptie 201510 VIL Nieuwjaarsreceptie 2015 VIL Nieuwjaarsreceptie 20152 VIL Nieuwjaarsreceptie 20153 VIL Nieuwjaarsreceptie 20154 VIL Nieuwjaarsreceptie 20155

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL