PERSBERICHT – Sector verzamelt om afvallogistiek te vergroenen

BERCHEM – Het  Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw heeft de kick-off gegeven van een nieuw project, ‘ILSE’. Recycleren en hergebruiken – en dus ook de logistiek van afval en gerecupereerde grondstoffen – zal de komende jaren nog meer aan belang winnen. Samen met department TPR van de Universiteit Antwerpen en 16 bedrijven gaat het VIL op zoek naar innovatieve logistieke concepten om afvallogistiek efficiënter en duurzamer te maken.

Afval als opportuniteit
Meer en meer bestaat binnen de industrie de overtuiging af te stappen van de gewoonte met eindige primaire grondstoffen te werken en over te schakelen naar materialen die uit afvalbeheer komen. 68 % van het primair bedrijfsafval krijgt ondertussen al een tweede leven, hetzij door recyclage, hetzij door compostering. Ongeveer 15 % van het transport in Vlaanderen is afval gerelateerd. Er bestaat een behoorlijk potentieel om innovatief de logistiek van afval te optimaliseren enerzijds, en méér recuperatie/recyclage te creëren anderzijds.

Efficiënte en duurzame afvallogistiek
Binnen het project ILSE, wat staat voor ‘Innovative Logistics in waste management for a Sustainable Environment’ onderzoekt het VIL samen met de Universiteit Antwerpen en een indrukwekkende vertegenwoordiging uit de sector innovatieve logistieke concepten die afvallogistiek efficiënter en ook duurzamer kunnen maken. Grotere transportefficiëntie, maar ook meer hergebruik van grondstoffen door een betere recyclage en hierdoor reductie van afvalverbranding, hebben een positief effect op de kosten, maar ook op het milieu.

Van verkenning tot roadmap
In grote lijnen bestaat het project, dat drie jaar loopt, uit twee fasen. “Tijdens de eerste fase onderzoeken we waar de grootste opportuniteiten voor efficiëntieverbetering liggen. Hiervoor kijken we ook naar hoe andere landen het aanpakken”, zegt Dirk De Vylder, Program Manager van het VIL. “Op basis van deze bevindingen ontwikkelen we nieuwe logistieke concepten die nadien met de deelnemende partijen worden uitgetest.” Concreet worden vier verschillende proofs of concept uitgevoerd die meerdere maanden zullen lopen. Op basis van de resultaten werkt het VIL voor de Vlaamse markt een roadmap uit voor een slimmere afvalrecuperatie en daaruit resulterende circulaire economie.

Alle transportmodi vertegenwoordigd
16 bedrijven, zowel afvalgerelateerde bedrijven als vertegenwoordigers uit de logistieke sector en de verwerkende industrie, springen met overtuiging mee op de kar: The Brussels Airport Company, Coeck Betonfabriek, Contraload, NV De Scheepvaart, Desso, Imperbel-Derbigum, Infrabel, Komosie, Procter & Gamble, Saint-Gobain (Gyproc-Isover), Shipit, Sita Waste Services, Unilever, Vanheede Environmental Logistics, Van Moer Group en Waterwegen en Zeekanaal. Alle transportmodi zijn vertegenwoordigd om iets te doen aan de problematiek van afvallogistiek. De verschillende achtergronden van de deelnemers geeft een unieke meerwaarde voor het project.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

 Persbericht – 28/06/2013 – Sector verzamelt om afvallogistiek te vergroenen

CONTACTINFORMATIE

Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

Dirk De Vylder
Program Manager
Tel: 03/229.05.13
E-mail: dirk.devylder@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL