PERSBERICHT – Primeur voor opvolging luchtvracht

BERCHEM – Op 25 juni stelde het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) onder grote belangstelling op Belgocontrol de resultaten voor van het project ‘GPRS-monitoring van luchtvracht’. Elf bedrijven namen deel aan het onderzoek. Het project zorgde voor een primeur: voor het eerst werden vanuit Vlaanderen testvluchten met GPRS-monitoring uitgevoerd tussen Brussels Airport en Washington en Atlanta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infrastructuuronafhankelijke GPRS-technologie
Tijd- en temperatuurkritische goederen maken een belangrijk deel uit van luchtvracht. Voor deze goederen moeten de opslagcondities en locatie strikt worden opgevolgd. Uit eerder VIL-onderzoek over de opvolging van goederen bleek dat GPRS (General Packet Radio Service)-technologie vele voordelen biedt voor de opvolging van luchtvracht en tegemoet komt aan de belangrijkste eis van de markt, namelijk technologie die  infrastructuuronafhankelijk is. Binnen het project ‘GPRS-monitoring van luchtvracht’ onderzocht het VIL de praktische inzetbaarheid van deze technologie voor Vlaamse luchtvrachtactoren.

Eerste testvluchten vanuit Vlaanderen naar Amerika
Met goedgekeurde GPRS/gps-toestellen voorzien van een automatisch aan- en afschakelmechanisme, voerde het VIL succesvolle testvluchten uit tussen Brussels Airport en Washington, Dulles International Airport en Atlanta International Airport. Het is de eerste keer dat de technologie met zoveel betrokken stakeholders werd getest en de resultaten waren bijzonder positief.

Een grote stap naar betere ketensamenwerking
Het gebruik van GPRS-toestellen op luchtvaartroutes laten goedkeuren is een proces van lange adem. Het VIL bracht met zijn project de zaken in een stroomversnelling. Zo werd ondertussen vorig weekend ook de eerste testvlucht uitgevoerd naar Singapore. Het gebruik van de technologie is een extra troef voor Brussels Airport om zich verder te profileren als pharma en high value hub bij uitstek.

GPRS-monitoring zorgt voor alle actoren in de luchtvrachtketen voor een betere transparantie doorheen de verschillende stappen in de toeleverketen, zowel in de voortgang in de keten als in de status en conditie van de zending. Zo krijgt de klant in realtime informatie, zoals temperatuur en locatie, en kan snel worden opgetreden bij onregelmatigheden.

Elf deelnemende bedrijven
Elf bedrijven namen deel aan het project: Aviapartner, Biobest, Brussels Airlines, The Brussels Airport Company, Ceva Logistics, DHL Global Forwarding, Owens Corning, Scania Parts Logistics, Sentipharm (MSD), Swissport en WFS. Het VIL kon binnen dit project rekenen op de steun van: Brucargo Strategic Committee, Douane, Essencia, IATA, Marsh Risk Consulting en POM Vlaams-Brabant.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

  Persbericht – 26/06/2013 – Primeur voor opvolging luchtvracht

CONTACTINFORMATIE

Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

Luc Pleysier
Program Manager
Tel: 03/229.05.11
E-mail: luc.pleysier@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL