Nieuwjaarsspeech – Panta Rhei

Met de nieuwjaarsreceptie achter de rug is 2011 nu echt afgesloten.

VIL voorzitter Danny Van Himste verwees in zijn nieuwjaarsboodschap naar de Griekse filosoof Heraclitus: ‘panta rhei’, of ‘alles is in beweging’.

“Meer dan ooit ervaren we allen dat deze stelling nog waardevol is en dat zeker in onze mondiaal evoluerende economie er geen  standvastige verworvenheden zijn. En wie niet “verandert” zal het moeilijk krijgen.

We zijn dus verplicht om onszelf steeds weer in vraag te stellen, bedreigingen tijdig te detecteren en te zoeken naar opportuniteiten en vernieuwing. Innovatie dus.

En juist hier wil het VIL zijn steentje bijdragen voor de logistiek in Vlaanderen. Meer nog: we hebben de ambitie dit nog beter te doen dan tot heden al verwezenlijkt is.

Laat ons eerst toch even kort terugblikken op enkele realisaties van 2011:

Vooreerst zijn er de 6 collectieve onderzoeksprojecten waar we samen met 59 deelnemende bedrijven nieuwe technologische toepassingen en/of concepten hebben geanalyseerd, uitgetest en de kennis zullen overdragen (of hebben overgedragen) naar de bedrijven tijdens de slotevents:

(…)

Inmiddels is ons ledenaantal gegroeid tot 308 en was er daarbuiten zeer veel interesse voor de vele netwerkmogelijkheden die we in 2011 organiseerden (bijna 1500 deelnemers op eigen events).

Tenslotte hebben we ook eind 2011 ons VIL business plan 2012-2016 goedgekeurd gekregen. We danken hierbij graag nogmaals de Vlaamse Regering en onze voogdijminister in het bijzonder voor het bevestigen van het vertrouwen en steun aan het VIL. (…)

Zoals reeds aangekondigd:ook voor het VIL is er vraag om verandering.

Verandering wil het VIL door langs de ene kant verder collectieve onderzoeksprojecten samen met de bedrijven te realiseren, maar langs de andere kant onze activiteiten in de toekomst ook te diversifiëren en daarbij ook naar  alternatieve financieringsbronnen te zoeken.

Enkele voorbeelden en mogelijkheden zijn :

  •  Deelname aan EU projecten. Zo is op 5/01/12 het EU project ‘SoCool@EU gestart, waarbij clusters in verschillende landen samen een logistieke “regions of knowledge” gaan uitbouwen.  Partijen in dit project zijn het Zaragosa Logistics Center, House of Logistics and Mobility in Frankfurt,  de Lunds Universitet  in Zweden, Transport Innovation Network in Kopenhagen, Danish Maritime Cluster, Dinalog in Nederland en Mersin in Turkije
  •  Deelname aan het Interregproject ‘Grenzeloze logistiek’ in samenwerking met alle POM’s
  • Als operationele poot voor Flanders Logistics, waarbij het VIL de link zou zijn naar de bedrijven toe voor de implementatie van projecten
  • Andere denkpistes zijn: raamovereenkomst met het FIT in het kader van promotie, het nieuw industrieel beleid en de ‘fabriek van de toekomst’ 

Tenslotte is het nu ook het aangewezen moment om enkele mensen te bedanken voor de successen die we samen hebben kunnen realiseren: in de eerste plaats Liesbeth en het voltallige VIL-Team, de collega’s van de RVB, de vorige en de nieuwe vice-voorzitter. Maar ook en vooral aan alle steunende bedrijven en organisaties.”

Het glas werd geheven, nuttige contacten werden gelegd, vriendschappen gesmeden. Kortom een meer dan geslaagde avond voor de talrijke aanwezigen.

 

 

 

24/01/12 – De Lloyd – VIL streeft naar meer diversificatie
24/01/12 – Warehouse and Logistics – VIL diversifieert

 

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL