PERSBERICHT – VIL start met Lean and Green in Vlaanderen

Vijftien bedrijven, zowel grote als kleine logistieke dienstverleners en verladers, zijn vandaag gestart met ‘Lean and Green’, een nieuw project van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). De deelnemende bedrijven stellen voorop minstens 20 % CO2-reductie te realiseren. Met dit project wil het VIL een bijdrage leveren aan een duurzamere logistieke keten waarin reductie van CO2-uitstoot en energie- en kostenbesparing hand in hand gaan.

Het VIL ondersteunt en begeleidt binnen het project ‘Lean and Green’ 45 koplopers – logistieke dienstverleners en verladers die zich verbinden om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Een eerste groep van 15 koplopers start vandaag, een tweede groep van 30 bedrijven later dit jaar.

Plan van aanpak
Alle koplopers werken een plan van aanpak uit met daarin de maatregelen die ingezet worden om de doelstelling te bereiken. Dit bijvoorbeeld door rijtrainingen aan chauffeurs, het verduurzamen van het wagenpark of het beter benutten van transport en logistieke middelen. Dit gebeurt onder uitgebreide begeleiding door het VIL.

Lean and Green award
Het plan van aanpak wordt door een externe neutrale partij geëvalueerd op onder meer  de haalbaarheid. Wanneer de beoordeling een voldoende hoge score krijgt ontvangt het bedrijf de Lean and Green Award van het VIL. Met deze award  laten bedrijven zien dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken. Awardwinnaars  mogen het Lean and Green logo gebruiken op vrachtauto’s, websites, publicaties …

250 koplopers in Nederland
Het programma Lean and Green werd in 2007 opgestart in Nederland onder de vleugels van de publiek private netwerkorganisatie Connekt. 208 Nederlandse bedrijven die zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken hebben de voorbije jaren de Lean and Green Award ontvangen. Tot nu toe hebben de Nederlandse deelnemers samen gemiddeld al 14 % weten te besparen op hun CO2-uitstoot.

Jaarlijks 1.700.000 kilometers minder op de weg
BSH Huishoudapparaten (joint venture tussen Bosch en Siemens) is een van de bedrijven die in Nederland de Lean and Green Award gewonnen heeft. Markus Van Griethuijsen van BSH Group spreekt van een groot succes: “Door de integratie en het efficiënter inrichten van ons logistieke proces reden we in 2010 maar liefst 1.700.000 kilometers minder, dit is 42 keer de aarde rond of een besparing van 35 %. Bovendien is door het in gebruik nemen van een kleiner en moderner magazijn ook het elektriciteits- en gasverbruik gehalveerd.”

15 Vlaamse koplopers
Het VIL sloot met Connekt een licentieovereenkomst voor de uitrol van het programma in Vlaanderen, aangepast aan de Vlaamse markt. De eerste vijftien Lean and Green koplopers voor Vlaanderen zijn: AB InBev, Alders Transport & Logistics, Bayer, CHEP Benelux, Coca-Cola Enterprises Belgium, Ewals Intermodal, Gheeraert Transport, FrieslandCampina Belgium, H.J. Heinz Belgium, Hospital Logistics, Ninatrans, Snel Logistic Solutions, Van Dievel Transport, Vervoer Verbessem, Wim Bosman Belgium.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek

De vzw Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) wil als erkende competentiepool de logistieke sector in Vlaanderen duurzaam ondersteunen en versterken in haar competitiviteit. Het wil een platform zijn met concrete antwoorden op relevante logistieke vraagstukken. Zo groeit het VIL uit tot een centrum dat logistieke kennis opbouwt, implementeert en verspreidt.

Lean and Green?
Als bedrijven stappen nemen om de CO2-uitstoot te verminderen levert dit ook bedrijfseconomische besparingen op.  De eenvoudigste en snelste manier om CO2-uitstoot te reduceren is immers door energieverspilling aan te pakken en logistieke middelen beter te benutten. Bijvoorbeeld door minder lege kilometers te rijden, meer te bundelen, energie efficiënt te rijden, enzovoort. Verspilling wegwerken en duurzamer worden gaan hand in hand: in het Engels “Lean and Green”.

Persbericht in pdf

CONTACTINFORMATIE

Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL