PERSBERICHT – Atlas Copco, bpost en Veiling Haspengouw gaan voor RFID vervolgproject met VIL

Atlas Copco, bpost en Veiling Haspengouw starten met het Vlaams Instituut voor de logistiek (VIL) vzw concrete praktijktesten voor het automatisch opvolgen van hun logistieke dragers. Uit het VIL project ‘Beheer van logistieke dragers’, dat recent werd afgerond, bleek dat investeringen in  RFID- en RTLS-technologie voor het beheer van logistieke dragers zich zeer snel terugverdienen. Interesse voor daadwerkelijke implementatie is hoog.  

Vorig jaar onderzocht het VIL, samen met 12 bedrijven, de technologische mogelijkheden voor een efficiënter beheer van logistieke dragers, zoals palletboxen en rolcontainers. Hieruit bleek dat het gebruik van RFID (Radio Frequency Identification)- en RTLS (Real Time Location Systems)-technologie deze dragers correct en automatisch kan opvolgen. Daarenboven waren de onderzochte business cases positief. Gemiddeld konden op een goede twee jaar tijd alle investeringskosten gemakkelijk worden terugverdiend.

Op vraag van Atlas Copco, bpost en Veiling Haspengouw wordt dit project verder gezet met concrete realisaties als doelstelling. Gedurende enkele maanden zullen geïsoleerde deelstromen van de logistieke dragers en hun processen worden opgevolgd met RFID- en RTLS-technologie.

Betere transparantie en traceerbaarheid van de pool van logistieke dragers leidt tot een structureel hogere efficiëntie en effectiviteit van het beheer ervan, tot  minder verlies/diefstal van dragers en minder administratie en claims. Dezelfde activiteiten kunnen met minder, vaak toch dure, logistieke dragers worden uitgevoerd. Dit heeft uiteraard een positief effect op de totale logistieke kosten

Naast rationalisatie en kostenbesparing is er ook een positief milieueffect door het vermijden van extra transporten om achtergebleven logistieke dragers te gaan ophalen of door onbalans in de keten.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

Meer informatie over het project: https://vil.be/2011/beheer-van-logistieke-dragers-proof-of-concept/

CONTACTINFORMATIE:

Anke D’Halleweyn – Communicatieverantwoordelijke – Tel: 03/229.05.07 – E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL