en
        |  en
WiN4Track logo 3 web

WiN4track

Nieuwe draadloze Low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox of LoRa worden steeds beter en uitgebreider. Binnen het project ‘WiN4track’ gaat het VIL kijken of deze draadloze en energiezuinige netwerken ook logistieke toepassingen en kansen bieden. Samen met zestien bedrijven zoekt het VIL uit wat de nieuwe technologie kan betekenen voor tracking en monitoring van assets en hoogwaardige en diefstalgevoelige goederen.

Nieuwe draadloze netwerken

Low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox, LoRa … zijn netwerken ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie draadloos over een grote afstand te transporteren tussen objecten en systemen bij een ultra laag stroomverbruik. Ze zijn daarnaast goedkoper en makkelijker logistiek te implementeren dan traditionele mobiele netwerken. De nieuwe netwerken laten toe om producten of assets te voorzien van een tracker/sensor met een levensduur van 5 à 10 jaar tegen een lage kost.

Opportuniteiten

De hoofddoelstelling van het project is het potentieel en de mogelijkheden van (state of the art) LPWAN netwerken en apparatuur inzichtelijk maken en uittesten voor asset tracking en monitoring van hoogwaardige en diefstal- of conditiegevoelige goederen in de logistiek.

  • Vermijden of beperken van verlies van logistieke assets in complexe logistieke pools of op grote yards;
  • Efficiënt zoeken naar beschikbare assets;
  • Preventieve en curatieve aansturing van het onderhoud van assets;
  • Controle/monitoring van assets of goederen op afstand (locatie, sensorwaarden zoals temperatuur …);
  • Monitoring van diefstal- en conditiegevoelige goederen;
  • Beheer van asset pools (analyse van aantal bewegingen, stilstand, beschikbaarheid, locatie …).

De vijftien deelnemende bedrijven starten allemaal met eigen logistieke vraagstukken.

Project

  1. Stand van zaken opmaken van de beschikbare LPWAN netwerken, sensoren en cloud gebaseerde applicaties voor assets en goederen tracking & monitoring. Bijhorend ‘best practices’ opsporen en ‘lessons learned’ opstellen.
  2. Doorlichting van de huidige knelpunten en vereisten voor de inzetbaarheid van LPWAN sensornetwerken voor assets tracking & monitoring van goederen bij de projectdeelnemers.
  3. Mapping maken van welke LPWAN sensornetwerken en software applicaties met de juiste vereisten inzetbaar zijn voor toepassingen in de logistiek.
  4. Selectie en opstellen van twee toepassingsscenario’s met bijhorende praktische validatie via een ‘Proof of Concept’ (POC) samen met de deelnemende bedrijven.

Praktisch

Geplande opstart: oktober 2016

Totale doorlooptijd: 17 maanden (einde in februari 2018)

Deelnemende bedrijven

16 deelnemende bedrijven: ArcelorMittal, B Logistics, Borealis, CNH Belgium, Colruyt, Contraload, DHL Supply Chain, Eandis, Euro Pool System, Fost Plus, Infrabel, PostNL, Proximus, Siemens, Sint Jude Medical en  Van Gansewinkel. 

arcelormittal b-logistics borealis cnhi colruyt contraload dhl eandis europool-system fostplus infrabel postnl proximus siemens sint-jude-medical van-gansewinkel

deelnemers-win4track