Cobots in Logistics

Cobots zijn robots die eenvoudig taken kunnen aangeleerd worden waardoor ze gemakkelijk en snel ingeschakeld kunnen worden en dit tegen een beperkte investeringskost. Met het project ‘Cobots in Logistics’ wil het VIL de logistieke sector kennis en praktijkervaring laten opdoen rond de mogelijkheden van deze flexibele service robots.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Collaborative robots

In de toekomst zullen heel wat werknemers hun job uitoefenen met een mensgrote robot aan hun zijde. Zo’n robot, die feilloos met mensen kan samenwerken, wordt ook ‘cobot’ genoemd: een collaboratieve robot.

Deze robots kunnen eenvoudig taken aangeleerd worden waardoor ze gemakkelijk en snel ingeschakeld kunnen worden en dit tegen een beperkte investeringskost. Met het project ‘Cobots in Logistics’ wil het VIL de logistieke sector kennis en praktijkervaring laten opdoen rond de mogelijkheden van deze flexibele service robots.

De structurele loonhandicap weegt op de productiviteit van de logistieke magazijnoperaties in Vlaanderen. Voor een aantal activiteiten met weinig toegevoegde waarde zouden de (duurdere) arbeidskrachten vervangen kunnen worden door (goedkopere) robots.

Hierdoor wordt de totale operationele kost verlaagd, waardoor logistieke activiteiten in Vlaanderen kunnen verankerd blijven, wat zelfs voor bijkomende werkgelegenheid kan zorgen. Maar robotica biedt niet alleen de mogelijkheid tot kostoptimalisatie, het kan bijvoorbeeld ook voor een ondersteuning zorgen bij lastige en zware activiteiten en een vermindering van het aantal fouten bij repetitieve taken.

Wat is de state-of-art van de cobots vandaag? Wat zijn de mogelijke toepassingen binnen logistiek? Wat is de business case? Hoe in praktijk toepassen en simuleren? Dit project zal op een zeer praktische manier antwoord geven op al deze vragen. In samenwerking met Sirris zal de cobot life worden getest in enkele pilots.

Opportuniteiten

  • Op een zeer gebruiksvriendelijke en veilige manier assistentie geven aan logistieke medewerkers voor repetitieve taken (verpakken, sorteren, ….), wat de productiviteit van de arbeiders verhoogt.
  • Het vermijden van lastige manipulaties bij zware lasten of niet ergonomische handelingen.
  • Eenvoudige en flexibele automatisering van bepaalde VAL-activiteiten zoals een beperkte montage, etiketteren en het opbouwen of samenstellen van een colli (e-commerce).

De robot ondersteund door 3D vision kan bijvoorbeeld:

  • willekeurige onderdelen uit een doos of bak nemen en deze sorteren of op een gecontroleerde manier in een colli plaatsen;
  • colli’s met variabele grootte slim stapelen op basis van een optimaal stapelpatroon;
  • willekeurig geplaatste dozen nemen en gecontroleerd plaatsen (consolidatie van colli’s).

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Praktisch

Opstart: december 2014

Totale doorlooptijd: 18 maanden

Deelnemende bedrijven

Twaalf  bedrijven steunen mee het project: Assa Abloy, Atlas Copco, Becton-Dickinson Benelux, bpost, Colfridis, Colruyt, GC Europe, Molenbergnatie, Savoye, Scania, Special Fruit en Vanderlande Industries.

Assa AbloyAtlas CopcoBecton-DickinsonbpostColfridisColruytGC EuropeMolenbergnatieSavoyeScaniaSpecial Fruit

Vanderlande Industries 


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL