In-store-improvement

Binnen de fashion retail is het identificeren van artikelen op item niveau vaak een probleem. Het gevolg is dat men niet weet welke maten, en soms ook kleuren, er in de winkel liggen. Er is nood aan de mogelijkheid om producten op voldoende detail niveau (kleur – maat) te identificeren, het capteren van deze informatie in de winkels en het zichtbaar maken van deze informatie doorheen alle stappen van de supply chain. En dat is het doel van dit project.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Voorraadbeheer vaak zwak punt in fashion

Voorraadbeheer is binnen de fashion wereld nog steeds een zwak punt. Producten worden maar zelden beheerd op item niveau, waarmee bedoeld wordt op maat én kleur. Door de aanblijvende druk op de prijzen en nieuwe tendensen  binnen fashion (e-commerce, omni-channel, belevingseconomie), wordt een supply chain die gestroomlijnd is op identificatie van het item een must. Gebeurt dit wel  (met behulp van de barcode), vergt dit vandaag veel werk (scanning) en discipline om zicht te krijgen op de voorraden in de winkel.

Door de complexiteit  van de fashion supply chain dringt een aanpak op niveau van de sector zich op. In vele landen zijn reeds initiatieven gestart om dit collectief aan te pakken (Duitsland, Nederland, US). België mag hierop niet achterblijven. Daarom start het VIL dit gezamenlijk initiatief op ter ondersteuning van de fashion sector.

Doelstelling project

Hoe kan men op een optimale manier de supply chain beheren op individueel item niveau (product, kleur én maat) binnen de fashion sector met een primaire focus op de winkels:

  • Welke voordelen en mogelijkheden biedt dit voor producent en retailer?
  • Welke voordelen en mogelijkheden biedt dit voor de logistieke dienstverleners/ toeleverketen?

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Opportuniteiten

Recente standaarden en technologische evoluties (binnen de RFID-technologie) maken vandaag een realtime visibiliteit op de producten mogelijk zonder intens scanwerk. Het gebruik van deze technologie biedt echter nog meer voordelen:

  • Betere beschikbaarheid van de producten in de winkel (producent en retailer)
  • Beter beheer van diefstal binnen de winkels (producent en retailer)
  • Een efficiënter gebruik van het winkelpersoneel (producent en retailer)
  • Het aanbieden van Value Added Services (logistieke dienstverlener)
  • Vermijden van spoedleveringen (logistieke dienstverlener)
  • Een enabler voor een omni-channel supply chain (allen)
  • Een verhoogde klanttevredenheid (allen)

Expertgroep RFID in fashion

Het VIL, de vLm community Fashion Logistiek en GS1 hebben een expertgroep ‘RFID in Fashion’ opgestart in de Benelux. Dit initiatief is gegroeid vanuit het VIL project ‘In-store-improvement’.  De werkgroep is opgericht om ervaringen uit te wisselen, mogelijke drempels voor brede implementatie te verlagen en de kennis ter beschikking te stellen aan de volledige markt.

Meer lezen

Praktisch

Opstart: december 2014

Totale doorlooptijd: 21 maanden

Deelnemende bedrijven

Tien bedrijven stappen mee in het project: Bleckmann, bpost, Caroline Biss, Fabrimode (Bel & Bo), GIKS Mode, GS1, PostNL, Scapa, Siemens en Van de Velde

Bel&BoBleckmannbpostCaroline BissGiksGS1Post_nlScapaSiemensVan de Velde

 

Deelnemers In-store-improvement

Klankbordgroep

VIL kan binnen dit project rekenen op de steun van Comeos, Creamoda, Flanders Fashion Institute, Mode Unie (Unizo) en Mad Brussels.

ComeosCreamoda Flanders Fashion Institute_FFI Modeunie_Unizo MAD Brussels


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL