ILSE

‘ILSE’: ‘Innovative Logistics in waste management for a Sustainable Environment’. Recycleren en hergebruiken – en dus ook de logistiek van afval en gerecupereerde grondstoffen – zal de komende jaren nog meer aan belang winnen. Samen met de Universiteit Antwerpen en 18 bedrijven gaat het VIL op zoek naar innovatieve logistieke concepten om afvallogistiek efficiënter en duurzamer te maken.

status: Afgerond | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Afval als opportuniteit

Meer en meer bestaat binnen de industrie de overtuiging af te stappen van de gewoonte met eindige primaire grondstoffen te werken en over te schakelen naar materialen die uit afvalbeheer komen. 68 % van het primair bedrijfsafval krijgt ondertussen al een tweede leven, hetzij door recyclage, hetzij door compostering. Ongeveer 15 % van het transport in Vlaanderen is afval gerelateerd. Er bestaat een behoorlijk potentieel om innovatief de logistiek van afval te optimaliseren enerzijds, en méér recuperatie/recyclage te creëren anderzijds.

Binnen het project ILSE, onderzoekt het VIL samen met de UA en een indrukwekkende vertegenwoordiging uit de sector innovatieve logistieke concepten die afvallogistiek efficiënter en ook duurzamer kunnen maken. Grotere transportefficiëntie, maar ook meer hergebruik van grondstoffen door een betere recyclage en hierdoor reductie van afvalverbranding, hebben een positief effect op de kosten, maar ook op het milieu.

 

Aanpak

Het project bestaat uit zes werkpakketten:

  1. In kaart brengen van de huidige logistieke stromen, invloedsfactoren, knelpunten en opportuniteiten.
  2. Best practices op het gebied van circulaire economie, en dit zowel in binnenland als buitenland onderzoeken.
  3. Parameters identificeren die het al dan niet (verder) sluiten van kringlopen stimuleren.
  4. Nieuwe logistieke concepten ontwikkelen die bijdragen tot nieuwe toepassingen of die bestaande toepassingen een belangrijk extra ontwikkelingspotentieel bieden.
  5. Praktijkgerichte nieuwe pilot cases opzetten met bedrijven om de concepten te toetsen aan de praktijk. Op basis van alle verzamelde informatie een synthese maken van relevante afvalgerelateerde business modellen, kosten/baten analyses en SWOT’s.
  6. Uitwerken van een roadmap voor Vlaanderen voor een slimmere afvalrecuperatie en daaruit resulterende circulaire economie.

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Praktisch

Opstart: mei 2013
Doorlooptijd: 33 maanden

Deelnemende bedrijven

18 bedrijven, zowel afvalgerelateerde bedrijven als vertegenwoordigers uit de logistieke sector en de verwerkende industrie, springen met overtuiging mee op de kar:

Brussels Airport Company, Coeck Betonfabriek, Contraload, NV De Scheepvaart, Desso, Imperbel-Derbigum, Infrabel, Komosie, POM Oost-Vlaanderen, Procter & Gamble, Saint-Gobain (Gyproc-Isover), Shipit, Siemens, Suez Recycling & Recovery Belgium, Unilever, Vanheede Environmental Logistics, Van Moer Group en Waterwegen en Zeekanaal. Alle transportmodi zijn vertegenwoordigd om iets te doen aan de problematiek van afvallogistiek. De verschillende achtergronden van de deelnemers geeft een unieke meerwaarde voor het project.

Het VIL kan binnen dit project rekenen op de steun van Coberec, FEBEM en OVAM.

Deelnemers ILSE


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL