Voedselverlies verminderen
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, belandt 45% van de Europese voedselproductie op de afvalberg. In Vlaanderen wordt het jaarlijks verlies aan voeding in de distributieketen geschat op 116.000 ton.
In Frankrijk heeft het parlement in 2015 een wet goedgekeurd om voedselverspilling te voorkomen in de supermarkten. Ook de Europese Commissie neemt de voedselverspilling ernstig en wil tegen 2030 het voedselverlies in de EG halveren.
Vlaanderen dient hier op in te spelen om zijn positie van agrofood regio te versterken.
Opportuniteiten & doelstelling
- Vermindering aan afval en verwerking ervan
- Optimaliseren van voorraden en forecast
- Anticiperen op een stringentere wetgeving rond voedselverspilling
Doelstelling van dit project is de voedselverspilling te voorkomen of te verminderen, door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding bij de retailers. Het bereik van het project loopt dus vanaf de aanlevering van de voedingsproducten naar de distributiecentra tot op het winkelrek.
De gerealiseerde afvalberg door productie enerzijds en consumptie anderzijds vallen buiten het bereik van dit project. Ook diepvriesvoeding valt buiten de scope.