Fresh Food Logistics

Te veel verse voeding gaat verloren in de distributieketen. Met het project ‘Fresh Food Logistics’ is VIL nagegaan waar en hoe voedselbederf kan vermeden of verminderd worden, door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding bij de retailers.

status: Afgerond | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Voedselverlies verminderen

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, belandt 45% van de Europese voedselproductie op de afvalberg. In Vlaanderen wordt het jaarlijks verlies aan voeding in de distributieketen geschat op 116.000 ton.

In Frankrijk heeft het parlement in 2015 een wet goedgekeurd om voedselverspilling te voorkomen in de supermarkten. Ook de Europese Commissie neemt de voedselverspilling ernstig en wil tegen 2030 het voedselverlies in de EG halveren.

Vlaanderen dient hier op in te spelen om zijn positie van agrofood regio te versterken.

Opportuniteiten & doelstelling

  • Vermindering aan afval en verwerking ervan
  • Optimaliseren van voorraden en forecast
  • Anticiperen op een stringentere wetgeving rond voedselverspilling

Doelstelling van dit project is de voedselverspilling te voorkomen of te verminderen, door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding bij de retailers. Het bereik van het project loopt dus vanaf de aanlevering van de voedingsproducten naar de distributiecentra tot op het winkelrek.

De gerealiseerde afvalberg door productie enerzijds en consumptie anderzijds vallen buiten het bereik van dit project. Ook diepvriesvoeding valt buiten de scope.

Resultaten

  • De drie voornaamste oorzaken van voedselverspilling in de distributieketen zijn silodenken, inefficiënte forecasting en het steeds grotere aanbod in de winkels.
  • Silodenken: Gebrek aan overleg en transparantie tussen en binnen bedrijven, het tegenovergestelde van ‘ketendenken’.
  • Inefficiënte forecasting: De vraag naar verse voeding wordt op drie niveau’s voorspeld zonder veel overleg: in het winkelpunt, bij de centrale aankoopdienst van de retailer en bij de leverancier zelf.
  • Het assortiment verse voeding stijgt jaarlijks met 5 à 10 %. Hoe groter het assortiment, hoe groter het risico op verlies.
  • Vooral een mind shift naar meer overleg, samenwerking en datatransparantie binnen de keten kan leiden tot een win-win voor elk van de betrokkenen met meer efficiëntie en minder voedselverlies tot gevolg.

Praktisch

Start: april 2016

Totale doorlooptijd: 27 maanden

Deelnemende bedrijven

Elf bedrijven nemen deel aan het project: Belgian New Fruit Wharf, Carrefour, Delhaize, Groupe Mestdagh, Imperial Meat Products, Kuehne+Nagel, La Lorraine Bakery Group, Retail Partners Colruyt, Special Fruit, Vleeswaren Depuydt en Willis Towers Watson (Belgium) (Gras Savoye Belgium).

Belgian New Fruit Wharf Carrefour vierkant Delhaize Groupe Mestdagh Imperial Meat Products Kuehne + Nagel La Lorraine Bakery Group Retail Partners Colruyt Special Fruit Fermette 2  

Klankbordgroep

VIL kan binnen dit project rekenen op het advies van FEVIA, Flanders’ Food, Ovam en VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties).

fevia flanders-food ovam verbond-van-belgische-tuinbouwcooperaties


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL