VIL lanceert Multimodaal.Vlaanderen

Multimodaal.Vlaanderen is het nieuwe adviespunt voor bedrijven rond goederenstromen dat gelanceerd werd op dinsdag 17 oktober 2017 tijdens de beurs Transport & Logistics in Antwerp Expo. Multimodaal.Vlaanderen zal bedrijven informeren, sensibiliseren en begeleiden bij het bepalen van de meest optimale vervoerskeuze(s).

Congestie bedreigt logistiek Vlaanderen
Vlaanderen staat stil, op de ring rond Brussel en rond Antwerpen, maar ook op de E313, de E17, de E40, aan de Kennedytunnel,… En de situatie wordt er niet beter op. Het federaal Planbureau voorspelt dat het aantal kilometers dat voertuigen in België afleggen tegen 2030 met 22% zal stijgen, ten opzichte van 2012. De vervoerde tonnage in en door België zal in diezelfde periode groeien met 40% en het vrachtvervoer zelfs met 45%, uitgedrukt in ton kilometer. De overheveling van de weg naar het spoor en het water zal tegelijkertijd beperkt blijven. Indien hier geen verandering in komt, zal de mobiliteitsknoop nog toenemen en België verder zakken in de ranking van logistieke topregio’s in Europa.

Synchromodaal i.p.v. unimodaal
Als een van de maatregelen om het tij te keren, besliste de Vlaamse regering op 14 juli 2017 om een multimodaal adviespunt onder te brengen bij VIL. VIL werd gekozen omwille van zijn neutraliteit, onafhankelijkheid, modusoverschrijdende aanpak en groot netwerk van bedrijven. Multimodaal.Vlaanderen moet bij bedrijven een ‘mental shift’ op gang brengen en de toekomstige groei van het goederenvervoer opvangen door een efficiënte inzet van verschillende vervoersmodi. “Door vervoer over de weg, het water, het spoor, de lucht en via pijpleiding geïntegreerd, flexibel en duurzaam in te zetten, zal de bestaande en toekomstige infrastructuur en capaciteit efficiënter benut worden”, aldus Peter Lagey, Unit Manager Multimodaal.Vlaanderen. “Wij geloven sterk in bedrijfsoverstijgende samenwerking als hefboom naar minder lege en beter gevulde voer- en vaartuigen. Het adviespunt zal daarom regionaal, per sector of op basis van supply chain karakteristieken communities organiseren om goederenstromen maximaal te bundelen.”
Multimodaal.Vlaanderen zal zich onthouden van belangenbehartiging en prijsnegotiaties. Dit zou indruisen tegen de neutraliteit, die cruciaal is voor het welslagen van deze missie.

Connecting minds
Multimodaal.Vlaanderen zal verladers, logistieke dienstverleners, KMO’s, alsook grote en internationale bedrijven benaderen en samenbrengen met één duidelijke doelstelling: de openheid en bereidheid om samen te werken en alternatieven te zoeken die leiden tot concrete acties en verandering op het terrein. ‘Connecting minds’ wordt de lijfspreuk.

pdf_iconPersbericht – 17/10/2017 – VIL lanceert Multimodaal.Vlaanderen

Contact

Peter Lagey
Unit Manager Multimodaal
peter.lagey@vil.be
0477/44.24.54

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
0494/34.01.63

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL