12 nieuwe Lean and Green koplopers

Minister Schauvliege zette op 10 december 2013, twaalf bedrijven in de bloemetjes. Deze bedrijven startten in mei dit jaar – begeleid door het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw – met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Zij ontvingen hiervoor de Lean and Green award.

Lean and Green groep 3_2Bedrijven die de Lean and Green award in ontvangst hebben genomen: Carglass Distribution, DHL Freight België, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Hermos Transport, JAVA, Montea, MSC Belgium, PostNL Cargo België, REMITRANS, Tanktransport Thys, VDAB en Zeebrugge Food Logistics.

Van LED-verlichting tot duurzame verpakking
De maatregelen in de plannen van aanpak zijn heel divers, gaande van het plaatsen van zonnepanelen of LED-verlichting, over cursussen eco-driving voor chauffeurs, overschakeling van dag- naar nachtdistributie, aankoop van voertuigen op CNG of LNG tot planningsoptimalisatie.

Maar ook de verpakking herbekijken kan grote effecten hebben. Zo voorziet JAVA sinds november vier in de plaats van twee zijhekken aan hun rolcontainers waardoor het niet meer nodig is de goederen in folie te wikkelen. “Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 35 ton plastic folie en met een uitstoot van 6 kg CO2 per kg wikkelfolie, stoten we zomaar even 210 ton minder CO2 in de atmosfeer”, benadrukt Sammy Corten, Logistics Support Manager van JAVA.

Niet alleen verladers en logistieke dienstverleners
Opvallend zitten tussen deze groep winnaars voor het eerst niet alleen logistieke dienstverleners en verladers maar ook organisaties die deelnemen om een voorbeeldfunctie of voortrekkersrol te spelen in het behartigen van milieudoelstellingen. Zo wil het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen de havengemeenschap stimuleren om ook deel te nemen aan het programma. VDAB wil naast het verduurzamen van hun activiteiten ook hun maatschappelijke voorbeeldrol benadrukken. Montea wil, als eigenaar van logistieke gebouwen, als katalysator functioneren om het concept Lean and Green bij hun huurders te promoten.

Succes houdt aan
Het succes van Lean and Green houdt dus aan. Vlaanderen telt vandaag al 32 Lean and Green koplopers, met de 12 nieuwe winnaars erbij staat de teller op 44 Vlaamse koplopers. En het stopt hier niet. Midden oktober ging een nieuwe groep van 10 kandidaten met het programma van start. En ook de Waalse zusterorganisatie van het VIL – Logistics in Wallonia – is op 19 november, begeleid door het VIL, gestart met een eerste lichting van 9 bedrijven.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL